Detta är information från Lärarförbundet

Sex saker som du borde lova dig själv 2018

Hårt, slitsamt, otacksamt – och alldeles fantastiskt.
Att vara lärare är världens bästa jobb men samtidigt ett yrke där arbetssituationen är långt ifrån ultimat för många.
Här är sex saker som alla lärare borde lova sig för att göra 2018 bättre, både för sig själva och för sina kollegor.
Testa på att gå med i Lärarförbundet! Första tre månaderna är gratis!

Gå med i facket
:

Med sina 235 000 medlemmar är Lärarförbundet den starkaste rösten för lärare och skolledare i Sverige. Att vara medlem är att vara en del av den rösten, att verkligen vara med att påverka sin egen vardag. Du får också mängder av förmåner som du kan läsa mer om här, bland annat en fantastisk inkomstförsäkring som ger dig 80 procent av din lön om det oväntade skulle inträffa.

Minska arbetsbelastningen
:

Den tunga arbetsbelastningen är ett av de största problemen för dagens lärare och som lärare känner du säkert igen dig i att du tvingas lägga ner en stor del av din arbetstid på administrativa uppgifter vilket gör att tiden för planering och efterarbete av lektioner blir allt mindre.

Här ligger det absolut största ansvaret på arbetsgivarna men du kan också göra saker själv för att underlätta i din vardag. Lärarförbundets verktyg “Min arbetstid” är en bra hjälp för att få överblick över hur mycket du jobbar. Väldigt bra om du behöver påtala för arbetsgivaren vad som behöver prioriteras bort för att du ska hinna med kärnuppdraget.

Prata med dina kollegor och ombudet eller din chef för att få kunskap om vad som gäller och hur ni tillsammans kan jobba mer metodiskt.



Få fler att välja läraryrket – och att stanna kvar
:

Sverige behöver fler lärare. Lärarbristen är redan påtaglig och utbildningsdepartementet larmar om att det kan saknas 60 000 lärare redan 2019. Det är en verklighet som självklart påverkar barnens skolgång, men också arbetsmiljön för de kvalificerade lärare som är yrkesverksamma i dag som får en ännu högre arbetsbelastning.

Älskar du att vara lärare? Berätta för vänner och bekanta om det som gör yrket fantastiskt och få fler att välja lärarspåret!
Men lärarbristen handlar minst lika mycket om att kvalificerade lärare väljer att sadla om på grund av den höga arbetsbelastningen och här kan du göra en stor insats genom att gå till rektor och berätta om din arbetssituation om du känner att det blir för mycket.

Var också lyhörd inför dina kollegor och ställ upp om du ser att någon har det jobbigt. Sannolikheten är också stor att någon gör detsamma för dig om du någonsin skulle hamna i samma situation.
Sugen på att gå med i Lärarförbundet? Allt det här ingår,  kolla hela listan!

Prata ut om det känns jobbigt
:

Detta gäller egentligen alla människor och inte bara i arbetslivet, men det är dags att vi en gång för alla slutar låtsas som att det är en dygd att knyta näven i fickan och köra på när det känns motigt. Är det något som tynger dig så prata med dina kollegor, ditt fackliga ombud, din chef, eller med din lokala avdelning.

Kanske kan du få hjälp på en gång, eller så upptäcker du att det är andra som upplever samma sak som du och ni kan gör något tillsammans. Att be om hjälp när du behöver det är ett beslut som kan förändra ditt liv. Och om du, dina kollegor och facket Lärarförbundet gemensamt sätter ner foten blir chansen att få till en förändring alltid större än om du gör det på egen hand.

Stå upp mot mobbing, våld och sexuella trakasserier

#metoo-kampanjen har varit fantastisk på många sätt, men kanske allra mest för att många utsatta äntligen fått en röst och äntligen vågat stå upp och berätta och i många fall även göra en polisanmälan. 
Precis som på alla andra arbetsplatser förekommer hot, våld och sexuella trakasserier även i skolan.

Här får problemen ytterligare en dimension eftersom gränserna inte är lika tydliga för barn och ungdomar som de är för en vuxen person. Till exempel har antalet anmälningar om fysiskt våld i skolan nästan fyrdubblats de fyra senaste åren och i 70 procent av fallen så handlar det om elever som utövat våld på lärare eller annan skolpersonal.

I samband med #metoo-kampanjen har Lärarförbundet sammanställt en mängd material som fungerar som råd och stöd för lärare och skolledare när det kommer till hur man ska handskas med kränkningar och sexuella trakasserier i skolan. Här kan du ta del av det materialet.

Vila upp dig på riktigt

Som lärare skakar du förmodligen ofta på huvudet åt bekanta som avundsjukt pratar om lärarnas långa lov och få undervisningstimmar utan att ägna en tanke på vad som faktiskt krävs för att planera och efterarbeta ett helt läsår.

Man glömmer också bort att en stor del av “semestern” är inarbetad tid som tas ut under ledighet. Faktum är att många lärare jobbar alldeles för mycket och inte tar sig tid att vara lediga på riktigt. Därför är det viktigt att stänga av och se till att hitta de där kvällarna, helgerna och semesterdagarna där jobbet inte får lov att ta någon plats alls.

Vad du gör är mindre viktigt, att åka på solsemester med familjen eller att sitta en hel dag på balkongen och bara njuta är båda saker som ger dig ny energi. Men om du vill komma bort så har du som medlem i Lärarförbundet tillgång till massor av förmånliga semestererbjudanden, både i Sverige och utomlands.