Detta är information från Lärarförbundet

Dags för lönesamtal – här är de bästa tipsen

Årets lönesamtal närmar sig för många lärare.
För att du ska gå nöjd ur samtalet kan det vara bra att ha lite koll redan innan du möter arbetsgivaren.
Anders Öberg är facklig vägledare på Lärarförbundet och vet exakt vad du bör tänka på inför årets lönesamtal.

Testa på att gå med i Lärarförbundet! Första tre månaderna är gratis!

Att komma förberedd är A och O
– Det finns flera saker man kan tänka på inför ett lönesamtal. Framför allt gäller det att komma förberedd. Förmodligen så har chefen eller arbetsgivaren någon slags mall för hur det här samtalet ska gå till. Då är det bra att man innan har tittat igenom den mallen och sätter sig in i de lönekriterier som finns på ens arbetsplats. Det är viktigt att man förbereder sig och tänker igenom vad man har gjort det gångna året, förklarar Anders Öberg.

Genom att ställa frågor som ”Vad kan jag ange för positiva saker som jag har gjort under senaste året?” eller ”Vad har jag lyckats med?” går det att sätta fingret på rent konkreta saker som kan visa på varför du förtjänar en viss lön.

Samtalet i sig är också ett tillfälle där du i dialog med din arbetsgivare diskuterar hur din arbetssituation sett ut under året som gått och hur du vill att den ska se ut i år.

Sugen på att gå med i Lärarförbundet? Allt det här ingår,  kolla hela listan!

Jämför dig inte med dina kollegor men prata lön med dem
En risk är att man faller in i ett tänk där man vill jämföra sig med sina arbetskamrater. Frågor som ”Varför har den personen mer än mig i lön?” kan lätt uppstå. Det här bör man undvika.

– Under själva samtalet så ska fokus vara på dig som medarbetare. Det betyder att man inte bör jämföra sig med sina kollegor och till exempel säga ”men de andra har ju mycket högre lön än jag” eller liknande påståenden. Jämförelser ska man försöka undvika helt enkelt. För det är dig chefen lönesätter, utifrån dina prestationer och de målen ni har på din arbetsplats, förklarar Anders Öberg.

Men samtidigt kan det vara bra att ha en koll på ungefär hur dina kollegor ligger till lönemässigt så att du vet hur din lön står sig på arbetsplatsen.
– Däremot tycker jag att man ska ha en diskussion på arbetsplatsen. Hur ligger det till lönemässigt här på den här arbetsplatsen? För om jag inte vet hur jag ligger till i lönestrukturen så kan jag inte veta om jag har en bra eller dålig lön, förklarar Anders Öberg.

Att prata om lönen med kollegorna är bra och något man bör göra löpande under hela året.
– Det är en bra idé att diskutera lön året runt på din arbetsplats. Det räcker inte med att komma på veckan innan du ska ha lönesamtal att ”ojdå, nu kanske vi ska börja prata lön här mina kollegor och jag”. Löneprocessen för arbetsgivaren pågår året runt och då måste den göra det för dig som medarbetare också. Du ska inte tänka på pengarna hela tiden, men du ska tänka på att lönen hela tiden finns i bakgrunden och vara medveten om hur arbetsgivaren tänker. Så diskutera lön på jobbet, gör det ofta, säger Anders Öberg.

Var konkret
Men hur ska man då göra för att få chefen att förstå vad det är man bidrar med på arbetsplatsen? Anders Öberg har svaren.
– Det gäller att berätta om saker som man har gjort, som man tycker har varit bra och som man har lyckats med under året som gått. Att peka på sådant som man har gjort, antingen själv eller inom sitt arbetslag, och visa hur lyckat det har blivit. Det tycker jag att man ska framhäva. Jag tycker att man ska vara väldigt konkret, säger Anders Öberg.

Chefen har ofta hört alla klyschor redan och Anders Öberg varnar för att sväva iväg och bli för diffus. Att konkretisera är viktigt.
– Att bara säga att man är duktig på att strukturera undervisningen kanske inte säger så mycket om man inte ger exempel på vad det är man faktiskt gör och vad det ger eleverna i så fall, förklarar Anders Öberg.

Sugen på att gå med i Lärarförbundet? Allt det här ingår,  kolla hela listan!

Lärarförbundet hjälper dig med förberedelserna
För att se till att vara väl förberedd inför samtalet kan man ta hjälp av Lärarförbundet. Det finns massvis med tips och råd att få om man hör av sig.

– Lärarförbundet kan hjälpa dig att förbereda dig inför lönesamtalet. Du kan få tips om hur du ska tänka, hur du ska förbereda mig, vad du ska säga om chefen säger att du ska få 30 000 kronor i lön men du hade tänkt dig 32 000. Alla sådana här frågor man har kan man ju bolla med Lärarförbundet.

Lärarförbundet backar upp sina medlemmar

Det finns flera anledningar att vara fackligt ansluten. Det är en solidaritetshandling för hela yrkeskåren. Ju fler som är organiserade, desto starkare blir förbundet. Om förbundet är starkt får man per automatik bättre förhandlingsläge i allt från löne- till arbetsmiljömässiga frågor. Men det finns även rent individuella anledningar att vara med.

– Är du inte med i Lärarförbundet så får du ingen hjälp med förberedelser inför ditt lönesamtal. Då får du fixa de här grejerna själv. Det kan även vara så att du, om du inte har någon facklig organisation bakom dig, kan råka ut för att du måste sitta ner och förhandla lönen med din chef själv, istället för att stå bakom ett kollektivavtal, berättar Anders Öberg.

Dessutom kan Lärarförbundet verka som ett stöd om lönesamtalet inte skulle gå som man tänkt sig.
– Det händer ju inte allt för sällan att man har olika åsikter med sin chef kring vilken lön man bör ha. Då är det viktigt någonstans att förstå att man kan ha olika åsikter men att det är chefen som sätter lönen. Om man har olika åsikter så måste chefen kunna vara så tydlig som möjligt och kunna säga exakt vad som måste göras för att man ska kunna nå till den lönen som man vill, säger Anders Öberg och fortsätter:

– Kan inte chefen förklara det så skulle jag rekommendera att man bokar ett nytt samtal. För du ska vara helt hundra på vad som behövs presteras för att nå en viss lön. I ett sådant uppföljande samtal kan man ha med en facklig representant.

Testa på att gå med i Lärarförbundet! Första tre månaderna är gratis!